måndag 14 maj 2012

Den mänskliga faktorn - om kommunikationen mellan människa och hund


Hunden är tvungen att anpassa sig till vår miljö och våra hem, och man blir förundrad över hur väl de ändå har anpassat sig och att de ändå klarar sig så pass bra. De har lärt sig våra signaler, till exempel att vårt leende inte alls är lika med deras visa tänderna. Vissa hundar har till och med utvecklat ett eget människoleende. Hunden är anpassningsbar, men till en viss gräns.

Hundarna får utstå mycket i våra hem, den tekniska utvecklingen har skett explosionsartat den senaste tiden och hunden har mer och mer blivit något vi har för sällskaps skull istället för deras ursprungliga arbetssyssla, det har lett till en krock. Exempel från människans moderna miljö är oljudet från våra elektriska apparater, som vi inte hör, lysrören, som man misstänker, i deras ögon blinkar väldigt snabbt och blanka golv som kan vara både läskiga och hala. Sedan finns det här med att hunden inte får vara i möblerna, det är ett flockdjur man har skaffat sig och då ska den också få bete sig som ett sådant, den ska få sova med flocken (fast jag föredrar att säga familj). Det blir en tredjedel av dygnet som går förlorad i kontakttid mellan människa och hund. En tid som oftast redan är väldigt begränsad då hunden kanske är ensam medan ägaren är på arbetet. Allt vi gör och inte gör påverkar vår hund.

Det är inte så konstigt att vi får problem med våra hundar. För det är inte hundarna som är problemet, det är vi som ger dem namnet problemhund, det hela blir som en kulturkrock, våra förväntningar och livsstilar passar inte med hundarna. För att citera R. A. Mugford, "One man's behavioural nightmare is another's perfect dog". Vi har väldigt lätt att enbart se det hela från vårt perspektiv men oftast krävs en förändring från vår sida för att få bukt med problemet.

1 kommentar:

Asta och Iris sa...

suck! Jag lever med den insikten dagligen:-/