tisdag 11 september 2012

Stretching


Inaktivitet är ett stort nutida bekymmer. Det gäller också våra hundar vilket resulterar i att de blir överviktiga, stela och får nedsatt kondition och styrka. Stretching på hund kan, till skillnad från massage, vara knepigt för en ovan. Man måste ta akt på hundens egen förmåga när det gäller rörlighet. Djuren stretchar själva instinktivt, en hund som inte stretchar själv kan ha problem med sina muskler. Stretching ökar kroppsmedvetenheten och koordinationen. Rörligheten varierar till viss del mellan raser. En förkortad och stram muskel ökar skaderisken. Man kan också lära dem ett kommando för att stretcha själva, som till exempel att buga.

Stretcha aldrig en ouppvärmd hund. Minst 15 min rask promenad behövs för att hunden ska bli varm, men gärna längre. Om man efter träning eller tävling tänkt stretcha hunden skall det göras inom en halvtimme. Det går bra att göra det efter massage också.

Även här är det viktigt att fokusera på ben och tassar. Ha hunden stående eller liggande, stretcha bakben respektive framben framåt, utåt och bakåt. Ge hunden stöd och dra inte i benen. Tryck aldrig på om hunden spjärnar emot.

Inga kommentarer: