söndag 1 juli 2012

Mental stimulans

Alla hundar behöver stimuleras, inte bara fysiskt genom promenader utan också mentalt. En hund som inte får någon mental stimulans söker aktivering på eget håll och på eget sätt. Det kan vara att rymma eller sysselsätta sig själv genom att till exempel tugga på inredningen. Genom att ge min hund mental stimulans lär jag hunden att stanna hos mig då det är där som allt roligt sker.

Mental stimulans är massor av saker. Och innefattar egentligen allt som hunden lär sig någonting av. Mental stimulans kan vara alltifrån godissök i hemmet och att lära hunden tricks och så vidare, till rent praktiskt arbete så som spårträning och vallning. Att i hemmet träna ligg med en hund som kan det till hundra procent är alltså inte mental aktivering, det behöver vara nya moment för att få hundens hjärna att arbeta. Istället kan man träna ett inlärt beteende i en ny och kanske till och med stökig miljö.

Man kan rent generellt säga att de flesta hundar mår bäst av en mix av motion, som långa promenader och cykling, och sedan annat där den får använda hjärnan. Då får man oftast en hund som är pigg och alert men har god koncentrationsförmåga, medan enbart motionerande kan ge en hund mer ork att hitta på egna icke önskvärda beteenden.

En superbra aktivering som är lätt att arrangera är spår. Det tar inte många minuter att gå ett spår men hundens hjärna går på högvarv under den korta stunden. Man kan också under de dagliga promenaderna lägga in någon eller några korta övningar och det kan vara allt ifrån godissök till lydnad, då får man en hund som är betydligt mer avkopplad och nöjd när den är hemma. Det behöver inte alls ta särskilt mycket tid i anspråk.

Mental stimulans behöver alltså inte vara en så fruktansvärt stor sak, men kan bli oerhört stor beroende på vad man gör. I vilket fall som helst så mår alla hundar bra av att få använda huvudet då och då och få träna på sin koncentrationsförmåga. Dessutom så får man en hund som lystrar betydligt bättre på en själv. Man får massor gratis tack vare det.


En aktiverad hund är en glad hund.

(Datorn på lagning på grund av klåfingrig lillmatte, ingen bild på en koncentrerad räv att lägga upp eftersom han nu sover)

1 kommentar:

Asta och Iris sa...

Visst är det så. Idag har vi spårat efteråt ligger hundarna helt utslagna och vilar sig. Matte ligger också helt utslagen.