onsdag 29 augusti 2012

Massage


Idag är det allt vanligare att vi utför tränings- eller tävlingsaktiviteter med vår hund och det kräver att vi vårdar den därefter. En hund som sportar kan jämföras med en elitidrottare. Massage på hund är svårt att göra fel och alla hundägare borde göra det då och då. Det är mysigt, du får en stärkt relation till din hund och du kan samtidigt känna igenom hunden efter eventuella skador, fästingar och andra tecken på sjukdom.

Så här gör du:
Välj en tidpunkt då både du och hunden är avslappnade. Hunden märker direkt om du är spänd. Börja med att vänja hunden vid beröringen. Stryk hunden över hela kroppen för att värma upp. Massera mot hjärtat. Förslag på schema är nacke, hals, rygg, ländrygg, bål, säte, insida lår, bakben, bröst, framben och huvud. Fokusera på tassar och ben som lätt blir "trötta". Använd stora händer och var inte nypig i ditt grepp men anpassa kraften efter hundens storlek.

Rasta hunden före och efter behandling och ge vatten. Låt hunden vila efteråt.

Vid träning och tävling, massera med fördel på kvällen. Inte för nära inpå efter träning/tävling då hundens muskler är anspända och den bara kommer att tycka det är obehagligt.

När ska man inte massera? Vid skada eller infektion. Be om råd innan du masserar din hund om den har: hjärtsjukdom, epilepsi, eksem eller om hunden är väldigt spänd.

För en hålligångräv kan det vara skönt att låta tassarna vila.


Källa: Hundmassage och stretching - låt tassarna vila, Anna Holmgren & Marie Söderström Lundberg

Inga kommentarer: