måndag 13 augusti 2012

Rasspecial i sheltiebloggen

Rasen Shetland sheepdog kommer från Shetlandsöarna i nordvästra Skottland. Alla domesticerade djur som hålls på öarna är av mindre typ anpassade efter den lilla ögruppen och även människorna från Shetlandsöarna sägs vara mindre. Konstigt nog är shelties idag ovanliga där.

Sheltien kallas ofta felaktigt för minicollie, men det är en egen ras och inte en variant av collie. Även om collien helt klart har haft inflytande över dess utseende, men inte förrän i början av 1900-talet kom collien in i bilden. Vilka andra raser som har gett upphov till sheltien är inte helt klart, en del hävdar att det är de nordiska spetsarna som fördes in till öarna, det menas också att det är den grönländska yakkin , även holländska skeppshundar nämns i denna fråga. Yakkimasken kallas för övrigt den teckning som Zallek har, den som går ovanför ögonen. Sheltien kallas ibland för toonie dog, toon betyder liten gård, från norskans tun.

Sheltien är  sund, aktiv, alert, vänlig, nyfiken, lojal, villig att arbeta och intelligent och enligt standarden kan den vara reserverad mot främlingar men den ska inte vara nervös. Den är lättlärd och rolig att träna med.

Som hörs på namnet är det en hund avlad för att valla men den är också en utmärkt vakthund eftersom den är så känslig för yttre stimuli. Gårdshund som vallar vore en mer korrekt ursprunglig benämning på rasen. Den vallar med skallet och är därmed en hund som har nära till skall. En sheltie vallar helt annorlunda än, till exempel en border collie som vallar med blicken och kroppsställningen, sheltien vill vara nära när den vallar (då måste den på grund av sin litenhet vara kvick för att komma undan djurens hårda klövar) och går inte på rak linje mot djuren. En sheltie älskar att jobba tillsammans med sin ägare och håller sig runt denna, och blir därmed väldigt olycklig om den blir utestängd från gruppen.

Sheltien är en vänlig själ som närmar sig andra, hundar och människor, med omtänksamhet och vänlighet och tar för givet att andra gör likadant med dem. Kasta dig aldrig över en sheltie, tar du det lugnt och försiktigt tar det inte lång tid förrän du har en liten sheltienos i din hand.

Källa: Shetland sheepdog, Anita Axelsson

En vänlig liten sheltie-räv.

1 kommentar:

Asta och Iris sa...

Han är vänlig din Zallek! Ang kardan jag köpte tror jag den är till alla pälstyper. kan ta med den nästa gång vi ses får du prova. Vi tänkte träna agility onsdag fm, vill du hänga på?